Expositie

Anton Martineau 

30 november 2023 t/m 23 januari 2024

Bij BEL-Art expositie gaan wij de jaarwisseling in met een tentoonstelling van een verzameling werk van de Nederlands beeldend kunstenaar en dichter Anton Martineau, de laatste grote van de Cobra-generatie.

Lid van vernieuwingsbeweging Cobra was Anton Martineau niet, maar de leden en de kunstschilder voelden zich verwant en hij werkte samen met Lucebert, Corneille, Karel Appel en Jan Sierhuis. Die laatste raadde hem aan minder seksueel expliciet werk te maken om zo meer te kunnen verkopen.
Martineau wees deze suggestie van de hand omdat hij vooral zijn eigen gevoel wilde volgen waarin bijvoorbeeld een eenzame naakte mens op bed iets heel ontroerends heeft.

Martineau was naast schilder en beeldend kunstenaar tevens begenadigd dichter doch zijn schilderijen vormen het zwaartepunt. Explosief en met veel contrasterend zwart geschilderd tonen ze de relatie tussen man en vrouw en in bredere zin de relatie van een man met zijn omgeving. Of hij een model op een divan laat plaatsnemen, portretten schildert of stillevens, steeds getuigen zijn werken van een grote emotionele geladenheid.

U bent van harte welkom op
de opening donderdag 7 december om 17.00 uur

door Norbertus Verduijn

Onze grote dank gaat uit naar Theo Hagethorn die deze
bijzondere privé verzameling beschikbaar stelt
.

Schilder ik vlees, dan schilder ik ook kwetsbaarheid;
maar ik schilder ook de littekens mee.
De littekens van de vergankelijkheid.
Het hele spektakel van de liefde.

Ik schilder ook de pijn.
In een schilderij heb ik de hele cyclus te pakken van geboren worden, leven en sterven. Het gaat om het aanvaarden van de levenscyclus;
maar dat kan niet zonder humor, en die druk ik uit in kleur. 

–  Anton Martineau –
1926-2017
 

De tentoonstelling is te bezoeken van 30 november 2023 t/m 23 januari 2024 tijdens de openingsuren van de BEL Combinatie.

Adres:
BEL Combinatie – Zuidersingel, 5 Eemnes

Openingstijden:
ma. t/m do. 8.30 – 17.00 uur
vr. 8.30 – 13.00 uur

Mede mogelijk gemaakt door:

Gemeente Blaricum, Gemeente Eemnes, Gemeente Laren en:

Share This